14. decembar II

Puzeći snijegom pokrivenom uvalom, pokušavajući da se sklonim sa čistine i dođem na mjesto gdje uvala ponovo zalazi u borovu šumu, shvatio sam da je razmjena pješadijske vatre skoro u potpunosti prestala dok se žestoko djelovanje četničke artiljerije i dalje nastavilo sa velikim intenzitetom i selektivno se prenosći sve niže i niže.
 Kada sam se konačno našao u rubnom dijelu šume vidio sam da su se moja strahovanje obistinila. Tu više nije bilo nikog od mojih saboraca, jer su se u onom prvom kontraudaru četnika i razmjeni vatre povukli….oni među njima koji su to uspjeli uraditi.
 Kažem "oni koji su uspjeli" jer nažalost, nekoliko boraca je poginulo od one iznenadne četničke vatrom a jedan broj je bio ranjen i onesposobljen.

 Kada sam zašao u rubni dio šume, koja tu i nije bila nešto gusta, i pogledao okolo očekujući da ću zateći bar neke od momaka, shvatio sam da tu nema više nikog i da sam ostao potpuno sam.
 Četnička artiljerija je i dalje divljala pokrivajući svaki dio terena ispod, sve od Imanja pa do "glavnog" puta koji je vodio ovamo.
 Stajao sam nekoliko trenutaka zaklonjen iza jednog od borova, stalno gledajući prema gornjem dijelu uvale i cesti, i cijela situacija mi je postala još jasnija.
 Četnicima je vjerovatno bilo jasno da su uspjeli u namjeri i da su nanijeli gubitke prvim borbenim grupama naših boraca pa su počeli uvoditi nešto pješadije u šumski pojas sa lijeve i desne strane uvale, što se moglo zaključiti po njihovom neprestanom arlaukanju i psovkama koje su odjekivale borovom šumom. Prenošenje artiljerijske vatre naniže im je olakšavalo takav potez.

 Cijelo to vrijeme razmišljao sam šta mi je dalje raditi.  Nekako sam vjerovao da ćemo se uspjeti održati, očekujući da konačno okolo ugledam naše borce, barem nekoliko njih, te da zatim krenemo ponovo prema četničkim rovovima, jer su četnici izašli iz njih i rasporedili se okolo po šumi.
 Međutim nijedan naš borac se nije pojavljivao, tako da sam konačno sa osjećajem zebnje i muke zaključio da ne mogu uraditi ništa drugo nego se i sam povući nazad,…ukoliko uspijem.
 Usmjerio sam sve svoje misli u tom pravcu, jer je postojala velika mogućnost da živ padnem četnicima u ruke.
 Počeo sam lagano da  puzim nazad, povremeno zastajkujući i osvrćući se na sve strane.
 U šumi je zavladala neprijatna i opasna tišina koju je samo povremeno narušavala jeka četničkih povika "Hvatajte ih žive…"
 Artiljerija je sad grmila uglavnom po livadama i terenu dole oko Imanja i to me je najviše plašilo, jer su četnici očigledno djelovali po mjestima gdje su se nalazili naši borci koji su se povukli.

 Tako puzeći na nekih desetak metara unazad od samog ruba šume čuo sam tihe jauke.
 Zastao sam pokušavajući dokučiti odakle to dolazi.
 Bez obzira što je moj sluh već od ranije bio oštećen uspio sam razumjeti riječi koje je neko tiho izgovarao: "Meho, možeš li mi pomoći…Meho…".

 Osluškujući neko vrijeme konačno sam zaključio da glas dolazi sa uzbrdice sa desne strane, iz jednog prilično rijetkog šumarka.
 Krenuo puzati uzbrdo i ubrzo ugledao čovjeka koji je dozivao Mehu.
 Sjedio je, tiho dozivao bez i trunke panike u glasu i rukama opipavao teren oko sebe.
 Dopuzao sam u njegovu blizinu što je on vjerovatno mogao čuti ali nije mogao vidjeti je mu je krv naprosto hliptala iz očiju.
 Prepoznao sam tog momka čije sam ime na žalost zaboravio…bio je iz jedinice L.M-a.
 Kada me je čuo vidno se uplašio vjerovatno misleći da mu se približava neki četnik pa je pipajući rukama počeo tražiti oružje. Ja sam mu se tiho javio i predstavio kako bih ga spriječio da na bilo koji način otkrije naše prisustvo.
 Prihvatio sam ga i povukao naniže i ubrzo smo se obojica opet našli u uvali.

 Nakon pređenih nekoliko metara ponovo jauci.
 Kako sam puzeći unazad vukao ovog momka držeći jednom rukom njega a drugom svoje oružje, stalno usmjereno uz uvalu i neprestano tgledajući u tom pravcu, morao sam zanemariti teren niže sebe pa se desilo tako da umalo nisam nalegao na čovjeka koji je ranjen ležao u samoj uvali, glavom okrenut nizbrdo.
 Bio je to R.K., izviđač kog sam ranije spominjao.

 Ležao je skoro nepomično i u trenutku kad smo se našli skoro jedan uz drugog samo je podigao i spustio glavu.
 Iz njegove čizme je navirala krv a desna šaka i podlaktica bile su mu skoro pa potpuno raznesene gelerima i izuzetno jako su krvariile.
 Prepoznao me je i počeo moliti da ga ne ostavljam.

 Nisam znao šta da radim, obadvojicu ne mogu vući a nikoga nema da mi pomogne.
 Ni jednog nisam želio ostaviti i prepustiti četnicima koji su se još uvijek oglašavali.

 Pitao sam R.K. može li ikako pokušati sam puzati nazad a ja ću vukući drugog momka biti blizu njega.
 Obadvojici sam se zakleo da ih ni po koju cijenu neću ostaviti.
 R.K je rekao je da će pokušati. Uzeo sam i njegovu pušku i tako smo puzeći milimetar po milimetar došli do ivice ovog šumskog pojasa tj. na sam rub stjenovitog proplanka.
 Tu je R.K.izgubio svijest.
 Uplašio sam se kada sam vidio kako je njegovo tijelo klonulo i kako je ostalo nepomično ležati.
 Pustio sam ovog drugog momka i prišao R.K-u opipavajući mu puls i pokušavajući ga drmati kako bih ustanovio daje li znakove života ali on nije dolazio sebi iako mu je srce još uvijek kucalo.
 Bez puno razmišljanja donio sam odluku koju sam saopštio i drugom ranjeniku, koji u tom trenutku nije puno krvario i koji se prilično dobro osjećao u odnosu na R.K.
 Rekao sam da ću ga na nekoliko trenutaka ostaviti samog dok R.K-a prenesem preko proplanka i odnesem kroz donji šumski pojas do puta i tada ću se vratiti po njega.
 On je to prihvatio bez ikakvih primjedbi, potpuno svjesno i očigledno mi je puno vjerovao jer je imao povjerenja da ću se vratiti po njega.
 Tražio je da mu ostavim oružje što sam i uradio.  Rekao sam mu da nasumice zapuca okolo sebe ukoliko čuje neko kretanje a da ću mu se ja zviždukom javiti u povratku.
 Čini mi se da sam na taj način postigao minimum njegove bezbjednosti jer ako on zapuca to će meni biti jasan signal da pustim R.K-a te se vratim nazad kako bih ga pokušao odbraniti ukoliko mu četnici priđu.
 Nekako sam podigao R.K.-a, prebacio ga preko ramena i iako iscrpljen skoro trčećim korakom krenuo niz kameniti proplanak.

44 komentara

 1. Nešto se bilo batalilo samo od sebe,kakvi četnici:))
  Ti dobro znaš da oni mogu napast samo neko obdanište il porodilište a za sve drugo su nesposobni.
  Ne moramo im mi više spremat doček,sad vaspitačice iz obdaništa i babice iz porodilišta to mogu 😉

 2. Vidiš VRS,istina je da tvoji Srbočetnici egzistiraju u državi BiH isto kao i ustaše i to nije nikakva novost.
  O njihovoj sposobnosti,odnosno nesposobnosti govori upravo ta činjenica,da su oni i poslije agresije u okvirima države BiH a ne u nekoj velikoj Srbiji ili Hrvtskoj.
  Očuvanje suvereniteta BiH govori o sposobnosti onih koji su je branili i o nesposobnosti agresorskih naroda izvan i unutar ove države.
  Pošto troprsti kreteni skupa sa ustašama nisu iskoristili period kad su bili na vrhuncu moći,samo po sebi govori o njihovoj sposobnosti.
  Ja fkt ne znam,samo retardirani narodi mogu ne iskoristiti takvu priliku.
  Sad je sasvim druga priča,BiH je država sa jednim većinskim narodom,bošnjačkim, za razliku od exYu kad su to bili Srbi ni Hrvati.
  Ako retardi nisu iskoristili svoju priliku postoje oni koji će znati,i to je vaš najveći problem jer znate i sami šta nosi budućnost:)
  Budite sposobni kao što ste bili i u prošlom ratu i biće to sasvim dovoljno,kad za to dođe vrijeme;)
  Zato kažem da sad i bošnjačke žene mogu nastaviti odande gdje smo mi stali:)

 3. Kmetovski isprdku ,da ti je neko rekao 1993, kada si mogao da bacis granatu na bilo koji dio Sarajeva da ces par godina poslije pobjeci sa repom medju nogama da li bi vjerovao ? Da ti je neko rakao da ce te drzavna policija Bosne i Hercegovine da hapsi, drzavni tuzilac Bosne i Hercegovine da tuzi i drzavni sudija Bosne i Hercegovine da sudi, da li bi mu vjerovao ? Da ces pokazivati pasos na Drini i znojiti od pomisli da li si na listi za ratne zlocine kadsa vidis granicara Bosne i Hercegovine ? Da ces koristiti valutu Bosne i Hercegovine, tablice Bosne i Hercegovine, placati poreze Bosni i Hercegovini, sluziti vojsku Bosne i Hercegovine itd ? I sto je najvaznije onaj ko vam obecava referendum je zakonski prepolovio genocidnu stvorevinu na dva dijela, pa ako zelis kontrolu opet treba u probijenja koridora a nema vise tenkova i aviona tzv jna:)

 4. Ajte ne lupetajte ko da ja ne znam u kojoj državi živim .Šta mislite da je to samo bošnjačka država bome je i srpska i hrvatska .Ato što se vi upinjete da je samo vaša je fatanje magle.
  Gost_9324 vidi ti kad bi mene vidio ti bi se upišo
  Ti se bertkice samo tješi vas su pobjedili naši đedovi od 60 god a žene čuvajte trebaće neko da vam vida rane ,pošto ti taj rat opako želiš očito ti nije dobro.
  Gost_5376 ko je ono presednik federacije il ko je presjedavajući savjeta ministara.Ih taj referendum vam kost u grlu polako doće i na to red

 5. Gledao nego šta sam,drug,poodavno:)

  A gledao sam i uzivo sve to o cemu raspravljaju..i Bgm.. nisam samo gledao;)

  Ovaj Slavuj je jedini pravi predstavnik i oličenje srpskog naroda,lijep,pametan,opasan itd:D

  Cuj ti on bi nekog hapsio..haahahhaa..ja degena rođena majko,,pravi Svrb..:D

  Ne znam što ih pali Dobrovoljačka,,momački su razvaljeni tu i to je to.
  Valjda im je vatra jer su razvaljeni u ravnopravnoj borbi i ne mogu to sami sebi da priznaju.
  A i jest bruka i sramota,silna JNA za pola sata razvaljena od šačice ljudi.
  Ni taoci,ni tenkovi,niti sve ostalo čime su raspolagali nije im pomoglo ,eto kakvo je junačko srce u Srbina..
  Zato kukaju na borbe u Dobrovoljačkoj,sramota ih..

 6. VRS,ti si debil sine,pominješ demokratske metode rušenja BiH?
  To neće ići baš tako demokratski momčino,ima nas,znaš ti nas..možemo vam napravit Dobrovoljačku u sred BanjaLuke ako ustreba,ništa ne brini,nije 92..:)

 7. VRS/JNA je zauzela teritoriju koju niko nije branio. Tamo gdje je bio neko sa vise od sake municije, nisu uzeli nista, cak su i gubili pozicije koje se nesmiju izgubit. Npr. cak i Kukanjac nije mogo vjerovati da su ‘eroji izgubili Zuc :)) Jel treba pominjati ogromne teritorije izvan Sarajeva?
  S obzirom da nisu ostvarili ni jedan od zacrtanih ciljeva, moze se zakljuciti da je VRS nastavila ponosnu i s guslama otpjevanu tradiciju gubitaka ciji se niz proteze od bitke na Kosovu, a ako me sjecanje sluzi, cini mi se i od ranije.

 8. Znam ja Panzer sta oni žele s tim, ali ko ih pita šta žele 🙂
  Kome to oni mogu prodati tu priču i ko je nadležan da razamtra njihovu listu želja?

  Kakav svat,jel bio svat u Sloveniji,Hrvatskoj..Vukovaru..?

  Tu priču oni mogu pričati jedan drugom kao što i rade,jer nikog drugog do njih samih ne zanima ta šuplja priča i zato nigdje i ne pije vode:)

  Ja bih rekao da oni gaje lažne nade u vezi toga,a nama njihove želje i nade nisu bitne.
  Bitno je da smo im roknuli svata i da smo ih poderali u Dobrovoljačkoj,izvukli predsjednika itd., to je ono što se pika a njihove žalopojke i želje se ne pikaju,to je realnost brate.

  Eto,sad dolaze i pale one svijeće mrtvim smradovima..šta bi trebalo više!?
  A i to neće moći tako zadugo,sve do jednom..

 9. vrs
  Nema se sta AN i Beretka bojati tebe i tvog izgleda,dok ti do njih dvojce dodjes moras prvo nas malo mladje prepasti pa ako prezivis onda nastavi sa prepadanjem:))))
  Bez zajebancije da stanemo malo sa vrijedjanjem,palo je uvreda za dva naredna posta.Da popricamo malo, evo mene bas interesuje tvoje vidjenje stvari.
  Evo da nam ti kazes iskreno kako bi se po tvom misljenju odvijala situacija da se desi stvarno da vas dodik zajebe i raspise referendum.Kakav bi sljed dogadjaja bio!? Slobodno uzmi u obzir i strukturu stanovnistva,teritoriju,naoruzanost,raspolozenje u narodu itd.

 10. :D:D

  Pa iskreno međed iz Laktaša da smije raspisati referendum,on bi ga davno raspisao.I to je svima jasno.Može on da bude kurčevit koliko god ko mislio,ali vidjeli smo nedavno onu video zajebanciju,gdje ga voditelj-novinar uzivo zove i pravi šprdanciju sa njim,a on koliko se obradovao ”posjeti” komšija nam zajedničkih,samo što ne kaže:” ma jedva čekam da vas vidim predsEdniče Hrvatske,imate od mene gratis pušenje čundare”.

  A ako i kad dodje do drugog poluvremena,mislim da tada srbi nemaju šta da traže u Bosni.Oni u srbiji ih neće,jedino će Drina da im preostane,pa koji preživi,nek se nastani gdje ga voda odnese…

 11. BOV,s kim da popričaš drug,shvati jednom da s njima nem priče li kako hoćeš..evo sačekaćemo da vidimo šta će ti čoban odgovorit:)

  A ako hoćeš moje mišljenje oko tog pitanja jednostavno je..u slučaju da oni raspišu referendum mi ćemo izmislit Nikolu Gardovića 2 i u nastavku završit ono s čime se stalo 95-te..

  Znači drugo poluvrijeme će biti,nema tu ako AN,samo je pitanje vremena i najmanje je bitno hoćemo li ja i ti to dočekati ali naše potomstvo hoće..
  Nema logike da ostane tvorevina na genocidu izgrađena,to niti je gdje bilo niti će biti pa neće ni u BiH..

 12. Ako mu je cilj bio diskusija javice se i odgovoriti ako je bilo samo provociranje nece ni pokusati odgovoriti.
  Sto se mene tice licno a ako vi to odobrite ja nemam nista protiv da normalno diskutujemo sa vojnicima sa druge strane.
  Nacin tvog pisanja bloga nigdje nije ostavio prostora drugoj strani da se zakaci i pocne pricati da vrijedjas i provociras.Mislim da ako im ne odgovara opis bitke neke pa brate nek se jave i kazu svoje vidjenje iste.Nema sanse da konverzacija dva ili vise realnih likova nebi bila dobra pa mozda bi se saznalo npr.za neke sto su nestali.
  Pozdrav domovini!

 13. Ko želi s četnicima diskuovati ,slobodno..ja nemam ništa protiv a što se mene tiče ja s krvnim neprijateljima nemam šta pričati.

  Zapravo i ja diskutujem s njima ali na svoj način pa zato ne vidim nikakvog spora oko načina komuniciranja s troprstima.
  Nek s njima diskutuje ko kako hoće,svako kako osjećaja i misli da treba.

  Sve što su oni imali reći,rekli su 92-95.

  Što se mene tiče,ne trebaju mi nikakve informacije od njih pa ni o nestalima.
  Postoji komisija za traženje nestalih,nek radi svoj posao,a njima troprsti za šakicu marka rado prodaju takve informacije..

  “vojnici sa druge strane”
  ..agresori,četnici,silovatelji,koljači,zločinci,počinitelji genocida..

 14. Ma onaj VRS je neki isprdak od oca Konja i majke Đurđe.On nije vidio rata očima,da jeste imao bi nešto konkretno da kaže,kao što reče @beretka,nego sve što su imali reći,oni su rekli u periodu 91-99,kada su nasrtali na sve ono što nije bilo srpsko…

  Šta meni ima ko pričati i prosipati šuplje priče?
  Pa ko je počeo rat u Sloveniji? Ko u Hrvatskoj? Ko u Bosni? U današnjoj republici Kosovo? Znam,reći će da nisu oni…majku im krvavu i lažljivu !

 15. Dijalog izmedju dvije strane se mora graditi na istini, tako da to moze izaci u nesto korisno, nesto pozitivno.

  Ipak, svi ne-radikalni Srbi koji su bili na onoj strani, insistiraju da se buducnost gradi na lazi (svi su bili isti, svi su krivi, svjet nas zaveo, sve strane su bili jednake u zlocinima, postoje razlozi za zlocine vrs, itd itd). A svi znamo sta radikali misle.

  Dok se ovo ne promjeni, od tog dijaloga nema nista. Ne moze se kuca graditi na klimavim temeljima.

 16. Mislim na kraju samo dignu pritisak i moras popizditi jos kad ti se provrti par slika.
  Svasta covjek vidi i dozivi ali meni jedna slika vec par godina bukvalno cjepa mozak i srce beretko i cini mi se samo me ona mori najvise i najcesce.Cak sam se mislio obratiti nekom psihijatru vjeruj mi..To je ona fotografija one male djevojcice sto su je silovali i objesili u sumi onoj u okolini srebrenice.Od kada sam vidio tu sliku u novinama kad god neko spomene rat Ona mi se jadnica pojavi pred ocima,ako sanjam rat ona je tu.Vjerovali ili ne isplako sam se tad kad sam tu sliku vidio ko nikad,rat sam tada isplako cini mi se citav ono odjednom.
  Eto malo vas upeglah van teme ali kako god spomenem sjecanja Ona je na neki nacin tu, pa reko da podjelim to sa vama.

 17. Znamo šta radikali misle ali mnogi očigledno ne znaju koliko je radikalan cijeli srpski narod.
  U stvari velika većina Bošnjaka to zna ali i pored toga uporno gura glavu u pijesak,valjda misleći da će dodvoravanjem i podilaženjem riješiti sve moguće probleme i nedoumice u tom smilu.
  Što bih ja tražio dijalog s njima ako oni to ne traže od nas,pa nismo mi otišli i opkolili i ubijali Beograd i Srbiju.
  Tu je poenta,znači ovo što govori BOV,npr. na 1200 naše djece oni će spomenuti svojih petero djece ili sl..hej,pa to je licemjerno i podlo do srži a naš narod razmišlja o nekom “normalnom razgovoru” s njima..šta vam je ljudi..
  Sve da smo na naše petoro pobili nihove desetoro bilo bi opravdano..jer kao što rekoh nismo mi napali njih..

  Vidiš BOV,zamisli sad kako je bilo roditeljima,braćama,sestrama te djece,u Srebrenici ili bilo kom mjestu,gradiću,selu i zaseoku u BiH kad Srbi upadnu..
  I sad ja trebam biti nešto fin,pričati kako nisu svi isti itd..a zašto bih tako pričao kad nije tako..
  Nismo mi kao oni,ovo,ono,to je sad neka “moderna” priča u kojoj se mnogi nalaze,ali Bgm. brate ja nisam dio te priče.
  Milion je tih slika koje čovjeku dođu pred oči,ovih kojih vidiš na medijima a možeš zamisli kakve su one realne iz rata..puno sam se ja stvari nagledao i doživio drug moj..

 18. BOV, zasto ti njihovi argumenti dizu pritisak? Na mene uopste ne ostavljaju nikakav efekat, jer ja znam da oni znaju, samo se javno prave da ne znaju. Gotovo nikad ne ulazim u argumente o tom, ovo je rijetkost. Nas narod se ubi pokusavajuci dokazati ko je kriv, a oni izmedju sebe govore kako su nas malo pobili. Znaju perfekto sta se dogidilo.

 19. Nemojte se vi sikirati jaci sam ja sam od svih vas. Samo vi nastavite psovati i prijetiti to jedino i znate .Uh pardon znate i dobiti po guzici od HVO da ne bude da vas samo Srbi tuku.
  Ipak ste vi malo bolesni.BOV potraži ti pomoć dok ti je vrijeme i povedi ovu ekipu sa sobom.
  Ajd sad na mjerenje pritiska.

 20. VRS
  ooouuuu vasu snagu smo vidjeli dosta puta to je nevidjeno zaista ti kad se pojavis na blogu nama se racunari ugase od straha.hahaha smjesan si
  vasa jedina snaga je da pijani udjete u grad bez otpora i pocnete se izivljavati nad civilnim stanovnistvom.To je sramno i ponizno da se ovdje uopste pojavljujes i komentarises ocito te grize savjest i u sebi znas ko je ustvari bio hrabriji i jaci sto se vojske tice.Armija BiH.
  A ko je dobijao po guzici to svaki objektivan covjek zna…..

  pozz beretko
  mozes li mi molim te nabrojati koje jedinice Bosnae su usle u 1 bbr a koje u 10 bbr ?

 21. Ma razumijemo se beretko apsolutno,naveo sam stvar koja se u mene urezala pored svih prozivljenih stvari.Nazalost kad sam prvi put sa 14g vukao raskomadanog covjeka a njegova mi se utroba zaljepila za podlaktice meni je poslije toga stari rekao ,valjda da me utjesi,sine sad si postao covjek.Eto kako sam odgajan i opet nisam ispo kreten kao ovaj vrs. tj. nemam urezano da provociram podlo da mrzim ko on.Samo je Ona urezana u meni duboko kao sto sam ispricao i zbog toga eto meni idiot kaze da idem da se ljecim.
  Ne ljutim se opet na tebe vrs,kazem kreten, idiot i tako to ali vjeruj bez ljutnje,meni je tebe iskreno da ti kazem malo i zao.
  I jak si ti i opasan sve ti vjerujem ko sto ti sam kazes vjerovatno si i sa oruzijem vjest,sve ti ja vjerujem.

 22. 6170,,
  Zadao si mi teško pitanje i zadaću.)
  Zašto to kažem..ti se sjećaš vremena kad su jedinice Bosnae i PL ušle u sastav TO.
  Ti se sjećaš kad se ono nešto otezalo sa proglašenjem neposredne ratne opasnosti,onih mješovitih patrola (po jedan policajac MUP-a RS i RBiH,jedan vojnik JNA) kad su patrolirali non stop po svim rejonima na rubnim dijelovima perifernih naselja “tražeći” paravojne formacije zelenih beretki.
  E nakon toga,kad je proglašena neposredna ratn opasnost i mi smo ušli u sastav TO i tako postali “legalni”.
  Ovo je bio prvi vid “ukrupnjavanja” odnosno dovođenja raznih grupa i samoorganizovanih jedinica pod isti “krov”.

  U ovom periodu pa do početka formiranja brigada dešavale su se i dalje promjene unutar samih jedinica Bosnae,u nekim ranije a u nekim nešto kasnije.
  Po proglašenju neposredne ratne opasnosti u mnoge jedinice Bosnae i PL dešava se solidan priliv ljudstva pa se sad unutar jedinica Bosnae dešavaju izvjesne transformacije.
  Osnivaju se znači niže formacije koje takođe nose naziv Bosnae,dobivaju svoj “broj” i tako nastaje veći broj jedinica Bosnae.
  Ipak,te “niže” jedinice Bosnae ostaju pod komandom matične jedinice Bosnae ali je bilo i onih koje su se “izdvojile” i nastavile svoj put dalje kao sasvim nova jedinica.

  Iz ovih razloga jako teško je navesti precizno sve jedinice Bosnae koje su ušle u sastav 1. i 10. bbr.
  Ja ću ipak pokušati da ti dam taj podatak što je moguće preciznije u ovom trenutku.
  Posebno se to odnosi na 1.bbr. jer za 10. nisam siguran koje su se sve “nove” Bosnae pojavile na način kako sam objasnio.

  Prije nego počnem s tim,moram napomenuti da su postojale jedinice Bosnae čiji je jedan dio ljudstva npr. ušao u sastav 1. a preostali u sastav 10.bbr.

  1bbr.

  Bosnae 3 , 5, 6, 22 , 23 , 25 , 33 , 43 , 44 , 81 , 101 , 104 , 105 , 333

  Neke jedinice od navedenih dale su jako mali broj ljudi za 1. bbr. a ostali pripadnici angažovani su u 10.bbr.

  10.bbr

  Zasnovana je uglavnom na ljudstvu iz matičnih Bosnae 20 , 27 , 50 ..te dijelom ljudstva iz jedinica navedenih za 1.bbr.

  Eto drug,nemoj zamjeriti na sitnim odstupanjima ali uglavnom to je bilo to..

  BOV, Eto vidiš kako ti je odgovorio…kažem ja tebi da s njima priče nema,,sve to treba na kazane drug..

 23. Ma ljudi , pustite jadnog cetnika, nije ni njemu lako .
  Neko ga je natjero da ode naoruzan do zuba boriti se protiv goloruka naroda, e sad jebi ga kad nisu napravili ono sto se od njih trazilo nije se lako oprati nije lako poloziti racun zasto nesto nije napravljeno a nije mada, su imali sve uvjete .
  Ali na kraju krajeva znaju oni plakati kad je gusto placu cetnici ko mala djeca nagledali smo se mi toga .

 24. BOV, Eto vidiš kako ti je odgovorio…kažem ja tebi da s njima priče nema,,sve to treba na kazane drug..
  Objavio/la beretka prije 8 sati 35 minuta #

  Jel ovo nije bolestan čovjek
  Evo sad si dokazo ko pijan ubija civile

  Vidi BOV ja sam tako svoju majku nosio jedva sam je pozno kako su ludaci izmasakrirali.Kažeš da mrzim podlo,ne ja to ne umijem nijednom ovde nisam nešto napiso poput vas o tome kako tereba nekoga ubiti,nikom nisam ništa opsovo.To je vaša taktika uradi ,pa optuži druge.

 25. VRS, niko ovdje nije pijan, ja sam uvijek potpuno trijezan.
  I vidiš,ja ne bježim da me nazivaš bolesnim,samo se pitam koliko je tek srpski narod izopačen i bolestan kad je počinio tolike masakre,silovanja,genocid itd..
  Znači to je VAŠA taktika,počiniti sve to i optuživati druge kačeći se za neke pojedinačne slučajeve kao ti sad.
  Šta je tvoja majka naspram hiljada silovanih i masakriranih bošnjačkih majki,sestara,djece??
  Kolateralna šteta budalo.
  Samo ne znam ko je to tako loše uradio da si je pronašao..
  Vidiš koliko godina mi tragamo za nestalima a ti svoju smrdiJoku odmah našao..

 26. 6170,,
  Za Bosnae 26 nisam siguran,nepoznat mi je status te jedinice.
  Moguće da se radi o jedinici koja je nastala na način kako sam opisao pa nemam podataka i ne mogu se sjetiti.
  Znaš li bilo šta o toj jedinici,lokalitet,komandira ili bilo šta drugo?

  Pazi,za neke jedinice Bosnae nije vođena precizna evidencija iz razloga koje sam naveo,tako da u dokumentaciji ZB postoji popis i arhiva uglavnom matičnih,
  prvooformljenih jedinica Bosnae,te manji broj novooformljenih jedinica.
  Ova “greška” kod evidentiranja je posljedica tog procesa formiranja “novih” Bosnae,gdje su neke od njih ostale pod komandom svojih matičnih jedinica a neke se potpuno izdvojile.
  Ipak,u poslijeratnom tumačenju stvari u vezi jedinica Bosnae postoje i daleko veće greške a razlozi njihovih dešavanja u najmanju ruku su nejasni.
  Ovdje mislim na jednu konkretnu stvar gdje se u jednom slučaju javnosti kroz pisane medije interpretirala neistina u vezi dvije ovdašnje jedinice Bosnae.
  Čitatelji tih redaka a kojima nije poznat status tih jedinica stvari su pogrešno predstavljene a to nije mala i nebitna stvar jer se automatski “mijenja” status svih pripadnika ovih jedinica,kako preživjelih tako i šehida ,ranjenih boraca itd.
  Neko će to opravdati kao slučajnom greškom ali po meni to nije,takve stvari se ne mogu učiniti slučajno.
  To se desilo namjerno ili onaj ko je davao podatke medijima u vezi tog slučaja uopšte nije informisan.
  E sad, nemoj mene pitati kako može neinformisan čovjek obavljati takav posao:)

  Sve ovo ti pišem samo da dobiješ jasniju sliku oko kompletne situacije u vezi jedinica Bosnae.

  Eto,ukoliko mi možeš dati neku informaciju o Bosnae 26 ja vjerujem da ću tada moći objasniti i nešto više o toj jedinici..

 27. ne mogu ti dati neku tacnu informaciju ali mi je jedan prijatelj bio u njoj i kasnije poginuo ali nezz kojoj brigadi je pripadao u vrijeme pogibije
  prema ovom sto si napisao vidim da je veliki broj jedinica usao u 1 bbr a manji u 10

 28. 6170,,
  Bojim se da nisi najbolje shvatio sve to oko broja jedinica Bosnae koje su ušle u sastav 10 i 1 bbr.
  Ja sam već u prethodnom komentaru rekao da ću dosta preciznije navesti za 1. nego za 10.bbr. pa sam naveo veći broj jedinica Bosnae koje su dale više ili manje ljudstva u osnivanju 1.bbr.
  Napisao sam i da među navedenim jedinicama postoje i one iz kojih je mali broj pripadnika ušao u sastav 1. bbr,. a većina u sastav 10.bbr.

  Navodeći manji broj(3)jedinice Bosnae koje su ušle u sastav 10.bbr. želio sam reći koje su to bile najmasivnije jedinice koje su sa cjelokupnim ljudstvom tvorile okosnicu 10. brdske brigade.
  Naravno one nisu jedine čije je ljudstvo ušlo u njihov sastav jer tu su i ove koje su “podijelile” pripadnike za obje brigade ali i neke druge,manje, koje ne mogu precizirati.
  I to sam rekao,da ću oko sastava 1 bbr. biti dosta precizniji nego za 10.bbr.

  Znači lahko je moguće i da se Bosnae 26 našla u sastavu 10.bbr. samo što ja ne mogu da se tačno sjetim o kojoj je Bosnae riječ.
  Vjerovatno o nekoj manjoj samostalnoj jedinici ili jedinici koja je bila pod komandom neke matične jedinice Bosnae.

  Kad govorim o “matičnim” jedinicama mislim na prvoosnovane jedinice Bosnae.

  Znači,na primjer kod 10 bbr. sam naveo Bosnae 20,to je bila brojna jedinica koja se vodila i kao “Toka-Džeka” zbog većinske mjesne pripadnosti njenih pripadnika,a nju je vodio rahmetli Caco,zatim Bosnae-27 “Širokača” sa Faikom Avdibegovićem,onda Bosnae-51 (greškom sam ukucao 50) sa Soukbunara.
  Ovo su bile jedinice koje su činile okosnicu 10.bbr.
  Postoje tu i manje jedinice koje nisam navodio jer su one sam naziv i svoje “šifre” dobile kasnije kao npr. B-923 i B-924 takođe sa Širokače.
  Osnovane su u isto vrijeme kad i B-27 ali svoj naziv su dobile kasnije i od tog trenutka bile pod direktnom komandom F.A. a zatim svi pod Cacinom komandom.
  Bila je tu i B-201..

  E sad, mogu ja navesti sve njih ali sad se bavimo s B-26..
  Možeš li mi reći barem lokalitet pogibije tog čovjeka,ili eventualno njegovo ime i prezime..a ukoliko ne želiš ovako možeš na pp..

  Još da upitam,,ja znam za jedinicu B-120 iz Buča potoka i B-125 iz Boljakovog potoka sa rh. Smajom pa me zanima jesi li ti bio u okvirima jedne od tih dviju jedinica?

 29. Da znam za jednicu rahmetli Smaje Sikala jer smo skupa bili u brigadi doduse oni su bili u Vojnoj Policiji ali upoznat sam sa tom jedinicom ali za ovu jedinicu Bosnae 120 ne znam nista pa ako mi kazes ko je bio komandir vjerovatno cu se sjetiti i znati o cemu se radi.
  Ne nisam bio clan tih jedinica, na pocetku agresije sam bio kod Juke pa se onda prikljucio Arbih.
  Za ime ti ne mogu nista reci jer ipak njegova porodica se moze naci uvrijedjenom znas kako je..
  a mjesto pogibije je cini mi se Opservatorij.

 30. 6170,,
  Samo sam onako pitao za B-120,u stvari mislio sam da si odatle krenuo pa zato.
  Koliko se mogu sjetiti čovjek koji je vodio tu jedinicu zvao se Sule čini mi se..

  E sad,mjesto pogibije Opservatorij..zona gdje je mjesto dodira 1. i 10.bbr.
  Velika je mogućnost da je taj čovjek bio pripadnik 10.bbr.
  Ako je poginuo u ljeto 92. godine od žestokog granatiranja onda je bio u Beginoj ekipi gdje je cijela ta grupa stradala.
  Pisao sam o tome.. http://zbsg.blogger.ba/arhiva/2009/05/17/2175396 .
  Znači ako se to desilo u ljeto 92. to je moralo biti tada i onda bi tvoj drug trebao biti pripadnik 10. bbr.
  Moguće i da je poginuo u zimu 93, kada smo ponovo pokušavali ovladati tim položajem.
  U tome su učestvovali pripadnici obje brigade pa je skoro sto posto sigurno da je tvoj drug i u tom slučaju bio pripadnik 10.bbr. jer koliko ja znam iz 1.bbr. nije bilo smrtno stradalih u rejonu Opservatorije.

Komentariši