7.decembar IV

Na dnu posta naći će te link za mapu ovog područja koja se sastoji iz dvije situacione karte. Na prvoj su ucrtani četnički kontranapad, pokreti naših jedinca radi sprječavanja uklinjavanja, pojava četničke prage i dostignuti položaji naših jedinca. Na drugoj su ucrtani pravci četničkog napada O-M sredstvima i pravci našeg izvlačenja. Karte sam napravio pomoću google snimka i svoga sjećanja na ovaj događaj.
Ukoliko bude nekih nejasnoća slobodno pitajte.

Već i prije samog četničkog napredovanja u taj međuprostor mi smo bili svjesni šta jedan takav manevar može značiti…potpuno zatvaranje odstupnice M.M.-u i jedinici koju je vodio.
Jedini alternativni način izlaska te jedinice iz poluokruženja bio bi njihov pokret niz padine Trebevića koje vode prema staroj željezničkoj pruzi. Tako nešto bi se pokušalo samo u krajnjoj nuždi jer sav taj teren nije bio nimalo bezbjedan…neki lokaliteti u širem području su bili potpuno zaminirani a trasa pruge kao i same padine su bile pod stalnim nadzorom četnika sa suprotne strane Miljacke.
Zbog toga je bilo najvažnije spriječiti četnike da napreduju dalje prema cesti između naših jedinica kako nas ne bi potpuno razdvojili.

Onog trenutka kada se zaključilo da se dešava upravo jedan takav pokušaj odmah sam stupio u kontakt sa M.M-om kako bih mu javio o čemu se radi. Nisam bio siguran da li je on to uopšte primjetio jer su momci iz njegove jedinice bili okupirani problemima na koje su naišli i jer su većinom bili raspoređeni u pravcu četničkog rova i objekta Unioninvesta.
U ovom kontaktu M.M. mi je objasnio trenutno stanje stvari tamo.
Kako je rekao, on i njegovi momci su bili svjesni da četnici ulaze između ali da oni još uvijek nisu izloženi nikakvim dejstvima odatle pa je on odvojio dio jedinice koja je krenula prema nama kako bi na taj način pokušali spriječiti ovaj četnički pokušaj dok je on lično sa jednom grupom boraca ostao i nije još uvijek želio krenuti prema nama s ostatkom jedinice.
Šta je bio razlog njegovog zadržavanja?
Naime od trenutka kad je K.Ž. izgubio život nadomak četničkog rova činjeni su veliki napori u pokušaju da se izvuče ali u tome se nije uspjevalo jer se njegovo tjelo nalazilo na mjestu koje je bilo izloženo četničkoj vatri.
Inače kada  smo pripremali ovu akciju, u želji da budemo spremni i za ovakve stvari, napravili smo jednu "spravu" koja bi poslužila za izvlačenje poginulih. Od željeza je napravljena četverostrana "kuka", nalik ribolovačkoj udici ili sidru, koja se vezala na elastičan štrik…kuku bi trebalo baciti i zakačiti poginulog te ga izvući. Čak smo i vježbali ovo pa je čovjek koji se pokazao najboljim nosio sa sobom ovu napravu a i bio je tamo sa M.M-om pred tim rovom.
Međutim i pored svih tih pokušaja K.Ž. još uvijek je ležao gdje je i pao.
Odmah po završenom razgovoru sa M.M-om  ja sam odlučio učiniti isto što i on, izdvojiti jedan broj boraca i krenuti u susret ekipi koju je on uputio prema nama s tim što će borci iz moje grupe ići nešto niže šumom u odnosu na cestu jer su njegovi išli tik uz cestu pa sam na taj način želio izbjeći međusobnu vatru.
Ja sam ostao na mjestu gdje sam se i nalazio do tada, pokušavajući održati, sad sa umanjenim brojem boraca, pozicije koje smo zauzimali.
Još uvijek smo uspijevali držati stvari pod kontrolom na cijelom potezu i terenu koji smo kontrolisali ali momci koji su krenuli presjeći put četnicima ušli su u žestoku i izuzetno blisku borbu sa četnicima, tako reći borbu prsa u prsa.
U toj grupi boraca našao se moj stari drug, najveći galamdžija i provokator, neizbježni dobrovoljac za gdje treba i gdje ne treba, čovjek takve hrabrosti da se to zaista suprotstavljalo zdravoj pameti. I tada je glasno provocirao četnike uzvikujući različite "parole" i to dok je pucao prema njima idući naprijed s ostalim momcima. Napredovali su dovoljno duboko da bi se postigao željeni raspored, jer su već i momci M.M.-a koji su krenuli prema nama uspjeli ostvariti dodir s ovom grupom te se tako zatvorila "šupljina" i spriječio dalji prodor četnika.
Međutim u tom okršaju moj drug biva teško ranjen u predjelu pluća i to sa nekoliko metaka od četničkog rafala iz neposredne blizine, pa je bilo nužno izuzeti nekoliko boraca koji će ga transportovati nazad.
Taman negdje kada smo uspjeli spojiti jedinice i spriječiti brz prodor četničke pješadije prema cesti javio se M.M. sa nimalo lijepom informacijom.

Četnici su pokrenuli svoju mehanizaciju iz pravca Brusa.
To je u stvari bila jedna Praga koja se kretala cestom i koja je počela djelovati po terenu gdje se on nalazio sa svojom grupom.
U tom sveopštem haosu i u trenucima kad je sve grmilo okolo nisam znao šta drugo da mu kažem nego da bježi odatle, da krene nazad prema nama pa i po cijenu da K.Ž.-ovo tijelo ostane tamo.
To je bila jako teška odluka koju, osjetio sam, ni sam M.M. nije želio samostalno donijeti.
Ipak to je bilo nužno učiniti i ja sam galameći njemu to i rekao: "Bolje i to nego da svi tu izginete, odmah se povlači bez razmišljanja…"
Tako je i uradio, povukao se sa ostakom boraca dublje u šumu i ubrzo se našao među ostalim ljudima.
Međutim sve to nije uticalo na dalje kretanje i djelovanje Prage.

Ona je jednostavno nastavila dalje kretanja povremeno djelujući po nekim mjestima oko ceste i dijelu šume valjda pretpostavljajući da bi neke naše grupe mogle tu biti.
Mi smo se nalazili dovoljno duboko u šumi da njeno djelovanje nije moglo imati velikih rezultata ali smo se plašili da za njom ne dođe još četničke pješadije i da na taj način ne dođemo u totalno okruženje.
Međutim to se nije desilo i njen osnovni cilj je vjerovatno bio stvoriti paniku među nama tako da je nastavila kretnje u pravcu Pitinih stijena što je jasno govorilo da nema namjeru djelovati ponovo po nama.
Mi smo imali još jednu ili dvije zolje koje smo čuvali za svaki slučaj ali nismo pokušali gađati Pragu jer je brzo nastavila dalje, tako da je sve bilo na momcima koje smo ostavili tamo uz cestu bliže Pitinim stijenama. Oni su imali nekoliko komada P.O. naoružanja i vjerovao sam da Praga neće napraviti veću pometnju među njima. Pokazalo se da sam bio u pravu.
Onog trenutka kad se Praga našla na mjestu odakle ju je bilo moguće pogoditi, ispaljena je zolja koja na žalost nije pogodila cilj. Ipak to je uzrokovalo povlačenje Prage i ponovno njeno ubrzano kretanje u našem pravcu ali se ovaj put nije zaustavljala niti djelovala, samo je nastavila dalje prema Unioninvestu i Brusu odakle je i došla pa smo pomislili da smo se riješili te aždahe.
Ali nije bilo tako.
Već kad smo pomislili da smo zaustavili četničku pješadiju, što u stvari i jesmo od kako nam se pridružila cijela M.M-ova jedinca,.uslijedio je novi četnički kontranapad.

Znači od trenutka kad smo popunili šupljinu između jedinica i kada smo zbili redove četnička pješadija je posustala u svojim pokušajima a njihova vatra postepeno je jenjavala posebno na desnom krilu. To "utišavanje" se prenijelo i dalje pa je njihovo najizraženije djelovanje ostalo na našem lijevom krilu ali i tu su bili zaustavljeni pa čak i djelimično potisnuti pa smo mi prema tome vršili manje korekcije u našem rasporedu, mjestimično se pomjerajući naprijed.

U novi pokušaj da nas potisnu četnici ponovo uvode mehanizaciju, sada dva komada, istu onu pragu i jedan tenk T-55.
Praga ide naprijed a tenk nešto iza nje.
Tada počinje prava drama a događaji teku nevjerovatnom brzinom.
Praga, pošto je ranije "provjerila" naš raspored oko ceste, sada jednostavno ima ulogu obezbjeđenja tenka ali i četničke pješadije koja, napuštajući raniji raspored u svom kretanju, sada ide naprijed uz podršku ova dva oklopa i obuhvatom sa lijeva preusmjerava svoje težište napada.
Žestoko i neizdrživo djelovanje tenka, prage i četničke pješadije po šumi u kojoj smo bili, dovelo nas je u situaciju da biramo jednu od dvije mogućnosti.
Prva je bila da zadržimo trenutni raspored ili čak da uđemo još dublje u šumu ali time bi sebe najvjerovatnije doveli u bezizlaznu situaciju ukoliko četnici uspiju ponovo ovladati cestom za što su postojale jako velike šanse s obzirom da još uvijek ni na jednom drugom pravcu nije bilo pomaka niti proboja naših jedinica.
Druga opcija je da odmah krenemo nazad prema cesti i tu pokušamo zaustaviti ovaj novi napad četnika kako bi barem pokušali odbraniti i zadržati pod kontrolom dionicu puta Orlovače-Pitine stijene.
U tim trenucima postojala su oprečna mišljenja među borcima šta treba poduzeti ali u takvoj situaciji nije bilo ni sekunde za dvoumljenje pa je skoro automatski uslijedio pokret prema cesti.
Nekoliko momaka koji su bili nešto unazad cestom, od kojih je ranije jedan promašio pragu, sada su imali veliku odgovornost da zaustave oklope i omoguće naše izvlačenje.
Mi, u svom kretanju šumom, kako smo se približavali cesti bivali smo sve sve više izloženi dejstvima kako tenka i prage tako i pješadije.
Srećom onog trenutka kad su naši momci na cesti ispalili prvi projektil prema oklopima, od kojih ponovo nijedan nije pogođen, ovi su se opet povukli nešto unazad a mi time dobili mogućnost izlaska iz šume.

Već se uveliko u sve to uključila i četnička artiljerija koja je počela "prebirati" teren okolo.  Artiljerija je djelovala izuzetno jakim intenzitetom na vrlo mali mali prostor, povremeno obustavljajući vatru da bi omogućili pokret i djelovanje četničke mehanizacije i pješadije a počela je vatra i iz pravca Vidikovca te smo jednostavno bili prinuđeni povući se ispod ceste.

Poslije konsultacija s komandom brigade uslijedilo je potpuno povlačenje svih jedinica koje su tog 7.decembra još jednom pokušale potisnuti agresore sa položaja na Trebeviću.

MAPA:

http://img5.imageshack.us/img5/4310/trebkontrap.jp

32 komentara

 1. A..-moje mišljenje je da nije izabran pravi pravac za napad i eventualno osvajanja trebevića jer je neprijatelj bio u boljem položaju za manevar jedinica što mu je pružala komunikacija prvi šumar-brus kao i činjenica lakše uvođenje snaga i oklopa istom komunikacijom dok je našim snagama bilo nemoguće prići jer nije bilo komunikacije.

 2. Selam beretko!
  Zanima me koliko je otprilike bilo boraca sa tobom i sa M.M-om. Znaci ukupno na tom potezu. Vjerovatno je pokojni K.Ž razmijenjen kasnije. I mala digresija vezano za poginule, jer vjerovatno u borbenim dejstvima se sve odvija brzo i nekad neplanski kako se onda nekad desi da borac nestane i nikad se ne nadje. Jer kako si pisao da 08.06.92. skoro cijeli dan ste sjedili i cekali ispomoc, a ipak na teebevicu ima nestalih taj dan? Izvini molim te ako je glupo pitanje, al eto zanimalo me.
  I jel tvoj drug prezivio ono ranjavanje? Hvala 🙂

 3. Pozz Beretko,jel sve pod kontrolom drug,vec si me malo zadevero gdje si nesto.
  Neznam ljudi ali cini mi se da na ovom terenu sem artiljeriske pomoci i malo protivoklopa sve drugo bi bilo beskorisno.Pa ni vi se niste povukli zbog cetnicke pjesadije vec zbog oklopa i artiljerije.
  I na kraju stvarno trebali su cetnici podici spomenik artiljeriji ona ih je fakat izvukla.
  pozdrav domovini

 4. Gost_3180,,poštujući tvoje mišljenje ja se ipak ne bih složio sa konstatacijom da je odabran pogrešan pravac..
  Tvoje obrazloženje da su četnici imali prostor za manevar jedinica stoji ali gdje to oni nisu imali??
  Znači ako si dobro pročitao sve što sam pisao onda je jasno da je ovo bio jedan između ostalih pravaca u ovoj akciji i jedino se na ovom pravcu uspjelo s probijanjem prve četničke linije.
  Dakle oko mogućnosti manevra jedinicama s naše odnosno četničke strane prilično si u pravu,oni su itekako bili u prednosti u svakom slučaju,na cijeloj liniji razdvajanja na Trebeviću a ne samo na određenom pravcu..
  I čini se da poznaješ taj dio kad govoriš o putnoj komunikaciji Prvi šumar-Brus pa bih volio da mi kažeš odakle i na koji način je bilo najjednostavnije dovesti tu putnu komunikaciju pod našu kontrolu!?
  Ja tvrdim da je upravo ovladavanje ovom šumom otvralo tu mogućnost ali i druge mogućnosti kao što sam već rekao u postovima,,držanjem te šume dalje je bilo moguće sve a bez toga-ništa,kao što se to nažalost i pokazalo tokom rata..

 5. Chima,,ukupan broj boraca na ovom potezu je bio oko 60..
  I da,,K.Ž. je kasnije razmijenjen ali ja bih nešto tebe upitao..
  Napisao si “pokojni” a ne rahmetli pa me zanima jesi li slučajno napisao baš tako?

  Oko pitanja nestalih boraca u pojedinim akcijama mogu reći da si sam dao odgovor kako se to najčešće dešavalo..
  Uvijek se sve dešava prilično brzo,ljudi su zaokupljeni i koncentrisani na sebe ili nečim ispred sebe pa se jednostavno dešavalo da u svemu tome neko pogine a da to ne bude primjećeno od drugih saboraca.
  Tako otprilike možeš gledati i na 8. juni gdje je čak dolazilo i do toga da se pojedinci samostalno odvoje ,zalaze po šumi itd. upravo zbog toga što je situacija bila uveliko pod našom kontrolom pa je dolazilo i do takvog opuštanja.
  Međutim bilo je slučajeva i da je nemoguće izvući nekog poput ovog sa K.Ž. bez velikog rizika i tada nije bilo moguće ništa sem postupiti kao u ovom slučaju.
  Ubrzo idu postovi u kojima će biti opisano nešto slično,a akcija iz 93 na Orlovačama je specifičan primjer na ovu temu..
  Znači nije ti glupo pitanje drug,čak naprotiv,pitanje je baš na mjestu..

  Moj drug je preživio to teško ranjavanje i poslije toga opet nastavio isto..:)

 6. BOV,,sve je pod kontrolom:)
  To je tako,,ta disproporcija u naoružanju je bila ključni faktor tokom rata,,a da je kojim slučajem u tom segmentu bio odnos npr.1:1 tada bi ih mogli jednostavno pohvatat i pohapsit i onda to već ne bi bio rat..:)

 7. Jutro…hvala beretko na odgovoru.
  Evo prije jos kojeg pitanja koje sam sinoc dumao, sta bi te mogao pitati, da ti odgovorim. Nisam slucajno napisao “pokojni”, jer sam K.Ž-a nasao u onoj mojoj knjizi o kojoj sam ti pisao. Znaci datum i mjesto i ime su odgovarali, tako da znam o kome je rijec i usput znam kratku biografiju i dodatnu tragediju. 🙁

  Posto se radi o Decembru mjesecu, dali je bilo snijega na tom podrucju?
  Jer sam prosle nedelje isao i obisao to sve. Preko Colinih kapa, Pandurevica kuca, staze, K.grada. A eto znamo kliko je zima bila blaga, al cim sam krenuo dalje od K.grada koji je bio sav u snijegu, zatekla me mala stazica sa dosta poledice, sve do tog objekta “unioninvesta” pa i dalje. Usput od “Orlavača” sam mislio da su Pitine stijene, tu sam se malo pogubio, sablasno izgledaju. Al to ces aBd pisati pa necemo sad o tome.

  Ovo ti pisem iz razloga sto je sam put do Pitinih stijena veoma uzak i krivudav, a na nekim mjestima je prava provalija dolje. Pa kako je praga uspjevala da menevrise tim putem i jel se okretala ili je isla u rikverc? Jer ona nije nesto mala, jos ako je bio snijeg da je dodatno sputava, a takodje i vas.

 8. Chima,ja sam pretpostavio da ti odnekud znaš tačno ime i prezime K.Ž-a a sad znam i otkud to.
  Međutim ti znaš i njegovu biografiju pa i više od toga i meni je posebno drago da postoji knjiga iz koje se može pročitati istina ili bar dio istine i o onima koji su danas potpuno zaboravljeni..

  Što se tiče snijega tog 7.decembra može se reći da je to bilo specifično za taj period.
  Znači bilo je mjestimično snijega i poledice i bilo je hladno.
  Snijeg je nešto više pokrivao područje oko Čolinih kapa,Pogledina,Imanja..a u višim područjima bilo ga je jako malo.
  Upravo put od Unioninvesta prema Vidikovcu samo je mjestimično bio pokriven snijegom.
  U područjima pod šumom bilo je skoro potpuno suho a posebno u borovoj šumi preko ceste.

  Meni je drago kad neko obiđe ove lokalitete kao što si to ti učinio ili ih koliko toliko poznaje jer mi je onda lakše opisati i objasniti određene stvari.
  Tako i pitanje kretanja prage koja može komotno da se kreće tim putem mada to možda na prvi pogled ne djeluje tako:)
  Bilo koji oklop može bez problema doći sve do Vidikovca a samo na par mjesta moguće je potpuno zaokretanje i promjena pravca kretanja oklopa i dr. vozila a jedno od njih je u blizini samih Orlovača.
  Tako je učinila i praga o kojoj sam pisao krećući se prije toga naizmjenično naprijed-nazad..
  Ti si odlično opisao te lokalitete od kojih neki zaista sablasno izgledaju.
  Vidio si tu dosta toga,i provaliju na Orlovačma i cjelokupan teren duž ceste itd. pa sad možeš lakše razumjeti kako je bilo raditi akcije gore..

 9. Hvala beretko…da sve je mnogo jasnije. A cijelo to podrucije je sablasno i tu kao da je vrijeme stalo.
  Eto jedva cekam, a siguran sam i ostali tvoji posjetitelji bloga za nove postove, ja posebno za ta desavanja gore iz 93.
  Puno pozdrava beretko. 🙂

 10. Hvala tebi Chima na interesovanju uopšte..

  Što se tiče pisanja o dešavanjima 93 na Orlovačama,ja sam svjestan da dosta raje čekaju na to i zato bih rado “preskočio” u maj 93 ali mislim da će štošta biti puno jasnije ako budem išao redom..
  I u velikom si pravu kad kažeš da je cijelo područje takvo kao da je tu vrijeme stalo..niko to do sad nije bolje rekao i ukratko opisao kao ti..
  Možda mnogi neće povjerovati da se gore može steći samo takav utisak ali dovoljno je da odu i da se uvjere..
  Taj kraj mnogi izbjegavaju i rijetki su oni koji i tokom ljeta koriste tu dionicu..
  Veliki pozdrav i tebi Chima i hvala ti za odlazak gore..

 11. vjerruj da bi mogao napisati knjigu o pripremama i zauzimanju trbevića od zlatišta pa do brusa.jedna od najvažnijih stvari ovdje je da su četnici bili najbolje utvrđeni gdje smo mi najviše puta i napadali a to je rejon vidikovca i pravac ablakovina curine njive mi smo zvali kao djeca prva česma.ja ne mogu pričati dali je ustvari nekome u interesu bilo da zauzme trebević kod obicnih ljudi da ali kod komandanata iz brigada i korpusa ne(imas primjer kad je poginuo dino magoda koliko secekalo na ispomoc itd).kod vecine akcija faktor iznenađenja je bio ravan nuli jer je cijelo sarajevo znalo kad je akcija .sjecam se kad su labudovi radili špicastu stjenu sva je mahala znala u koliko je sati prvo je trebalo da to bude u 17.00 pa je nešto prolongirano za 18.00 i mi smi sa druge strane cekali lažnjak napada na trebevic,da ce prvu RB ispaliti na osmice itd.itd,znaci faktor iznenađenja 0.ukratko moj pravac napada bi bio potez zlatišta direktno raskrsnica bivša zelengorska sada h.carina i put za trebević jer da bi osvoio trebević moraš imati put a jedini je bio ulica zelengorska kuda bi nakon probijanja tom putnom komunikacijom dolazilo pojacanje,municija ,hrana brže bi se izvlacili ranjeni pa cak i tenk bi mogao doci (sultan fatih je brodove prebacio gurajuci da bi iznenadio neprijatelja)gdje bi bili u psihološkoj prednosti.na ovom pravcu prema gornjoj kuli ne znam ime je dosta blaži teren pa bi se jake i brze jedinice ubacile duboko u pozadinu i sa druge strane trebevića prvo ovladale vrhom postavile veliku zastavu(kao alagić na vlašiću)i onda pošto smo mi gornji a oni u polu okruženju frontalni napad,jedini izlaz je prema brusu.prije svega odmah uspostavljanje i ukopavnje novom linijom od zlatišta-kula-i vrhovima trebevica do tv tornja.sljedeci pravac bi bio komunikacija put za vrh trebevića gdje bi odvojili četnike na dva djela.treči pravac ubacivanje u pozadinu jedinice pravac jasika da kontroliše dolazak pojacanja iz pravca pala.ovdje bi se najviše moglo pisati o pripremama za zauzimanje gdje bi svi bili ukljuceni od civilne zaštite -kopanje rovova iznošenja ranjenih pravljenje eksplozivnih naprava za ukopavanje znamo kakav je teren sve kamen itd.ovo zahtjeva veliku pripremu za veliki uspjeh velika priprema međutim mi bi po malo a kad uzmemo malo sv artiljerija je na nama mogu zamisliti kad se zauzme potez od vidikovca do pitinih stjena pa se na taj dio srući sva artiljerija romanijskog korpusa možda zvući nemoguće ali volja,htjenje,znanje,iskustvo sve može.

 12. samo da ti se zahvalim što ovo sve pišeš ovaj blog i bore oko ociju ce biti prvo štivo moje djece a kad bude volje i želje da se ovo sve stavi između dvije korice imaš moju podršku.citao sam da ta na slavicnet.com ne gotive jer remetiš njihovu ideologiju samo hrabro

 13. 3180,,ne sporim ja puno toga što si napisao ali za napad koji ti opisuješ mi nismo imali kapaciteta ni 95-te:)
  Volio bih vidjet samo koja bi to civilna zaštita iskopala tranšee i rovove od Hambine carine do na vrh Trebevića:)
  Ti to nekako k'o dlanom o dlan zaposjede cijeli Trebević:)
  Međutim ja neću osporavati tvoje viđenje cjelokupne situacije i samo ti mogu reći da je svako mogao iznijeti svoj “plan” pred komandanta brigade pa si to trebao i ti učiniti..
  Ja ovdje govorim o učešću 1bbr. u okviru nešto obuhvatnijih aktivnosti u decembru 92. a prema zapovjesti višeg nivoa komandovanja.
  U takvoj zapovijesti stajalo je da se učini maksimum u Z/O brigade sa raspoloživim ljudstvom i sredstvima.
  Pravac koji je odabran bio je u skladu s tim i ja ne vidim kako je trebalo drugačije!?
  Nisam mogao nikako npr. dovesti svoju jedinicu na Hambinu carinu i krenuti prema vrhu Trebevića:)
  Ja nisam bio komandant korpusa niti načelnik GŠ i nisam se zamarao planiranjem širokoobuhvatnih akcija jer sam taj dio posla rado njima prepuštao te sam se bavio samo onim što jesam gdje jesam:)
  Ti si vjerovatno iz 10bbr,pa bih volio znati ko ti je bio nadređeni starješina a kladim se da Ćeble nije ni slučajno:)
  Prije će biti Šaban,jel’ tako?:)

  Tebi svakako veliko hvala što imaš pozitivno mišljenje o mom pisanju,hvala ti i što čitaš,komentrišeš itd. a hvala ti i na informaciji oko slavic.net-a…
  Volim kad me ne gotive smradovi jer ni ja njih ne volim baš..
  I nije da ih ne volim..mrski su mi brate:))

 14. vjerujem da vecina raje posmatra kuda i kako su nasi napadali ali ljudi pogledajte kako su kod njih strucno postavljeni rovovi,kako je isplanirana odbrana,jedna praga diktira situaciju na terenu,pa tek kad se tenk ukljucio pa onda artiljerija.Pa njima i nisu trebali neki borci da drze tu liniju kako god samo opleti niz ljehe pa da su samo bombe bacali ,mislim ludilo.E zato i jesu ovi nasi napadi za cjeniti,napadas trebevic a moras imati muda velicine istog.

 15. Pa gdje si druže Panzer:)
  Iskreno,,znam i imam bruku patriotskih pjesama pa čak i onu: “Nosićemo crven fes,satraćemo SDS..” ali se te tvoje ne mogu sjetiti nikako..:))

  Uglavnom nebitno ko je to pjevao,bitno je da je JNA fakat i rasturena već 3.maja 92..:)

 16. Pozz beretko.
  Zanimljivo da niko od komentatora ne primjećuje da je i bitka na Trebeviću od 8. juna kao i ova od 7. decembra vođena u sklopu šireg pokušaja deblokade Sarajeva. Recimo 8.juna je zauzet Orlić a 9.decembra kota 850 na Žuči. Da ne spominjemo veliku četničku ofanzivu na Otes od 1. do 5. decembra.
  Ja sam i ranije vidio da se postavlja pitanje a što napad na Trebević ili što napadi jedinca 1.korpusa iz Sarajeva sa svih strana na opsadni obruč. Radi položaja u kojem je Srajevo bilo, napadi na jednom pravcu su jednostavno bili nemogući, što radi koncentracije cijle artiljerije SRK na ugrožene sektore što radi premještaja interventnih snaga na iste. Moralo se razvući četnike.
  Sam Trebević, čak i da nije bio “perspektivan” pravac u planovima za deblokadu (a jeste), ipak je bio izuzetno bitan radi svog položaja a pogotovo toga što je četnicima pružao mogućnost direktne artiljerijske i pješadijske vatre po gradu, osmatranje i izviđanje da ne spominjemo. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je ovo bitno i kakva bi bila razlika i za vojni i za civilni život da se uspjelo četnika otjerati sa ovih prednjih položaja.

  panzerxl
  Je li misliš na ovo pjesmu:
  http://youtu.be/BESWZdzIpfs

 17. Pozdrav 007,,
  Mislim da si u svom komentaru u najkraćem objasnio generalno stanje stvari na sarajevskom ratištu.
  Mada bi se moglo dodati još ponešto o značaju Trebevića mislim da je to sasvim bespotrebno jer si sasvim dovoljno rekao ako se to na pravi način protumači i sagleda u širem kontekstu.
  Hvala ti na zaista kvalitetnom komentaru a Bgm i na pomoći oko ove patriotske pjesme:)

 18. hahaha to je ta 007, hvala ti jarane. Zvuci primitivno prema danasnjim standardima, ali nije lose. Ova muzika bez stihova se koristila u mojoj omiljenoj emisiji “Snaga Bosne”, danas su mali djelovi te emisije na youtubu na kanalu patriotske lige.

  Ovdje sam Beretko, citam redovno, samo naprijed 😀

 19. Necu ja nista puno reci,nego dvije stvari:
  -ja sam tu stalno,pratim pisanje i sellamim i pozdravljam sve patriote
  -druga stvar koja mi je zapala za oko je ta,sto neko spomenu da nam beretku prozivaju po onome sokolačkom četničkom forumu.Ne bih da se izrazavam nepristojno na tudjem blogu,ali eto ovim putem im se rado sjetim stare koja ih je okotila,ko naprdak ih izbacila,a volio bih da im uradim lobotomiju glave-mozga,pa da vidim sta je to unutra? Trebas biti kreten nad svim kretenima pa da onaj forum i price na njemu uzimas za ozbiljno.To je jedna grupa šumskih divljaka sa Sokoca i okoline,koji žive u nekom svom svijetu i furaju svoj fazon…

 20. Beretko samo pisi. Molim te da u svom blogu napises ako nesto znas o pokusaju deblokade sa vanjske strane obruca 30.12
  operacija Koverat. konkretno me zanima Konjicka jedinica koja je dosta nastradala. Tada mi je poginuo rodjak. Hvala sto pises jos jednom zbog nas mladih.

 21. ANaselje,,hvala ti velika što si tu brate…

  A kad sam ugled'o tu tvoju slikicu,bio sam se uplašio,rekoh evo ga da opet frkeniše na me:)))

  Što se tiče tog četničkog foruma,da budem iskren,ja skoro da i nemam pojma kakav je to forum i sjećam se da mi je nekad jedan moj drug poslao par linkova odatle,pitao me za mišljenje o nekim detaljima..ili tako nešto..
  Zato sam jučer otišao da vidim taj forum i vidio sam..prvo što mi je upalo u oči je onaj gore lijevo u šajkači,,Boško Buha..ko li je..uglavnom neki junak,,neki pogureni diverzant koji je očito krenuo roknut bar 500-600 mudžahedina:))

  E po njemu se da zaključiti šta to ima u srpskim glavama,(gdje ćeš onu nakazu stavit’ na naslovnu stranu bilo čega)..
  Znači u njihovim lobanjama nema ništa drug,,garantujem ti, pa se nemoj još s tim zamarat;)
  Druga stvar,ti reče da su sa Sokoca ovi četnici koji pišu taj forum i drago mi je da znam to,pa ukoliko baš čitaju što pišem,želim ih zamoliti da mi pozdrave Mileta Krčara i da mu umjesto mene odnesu jednu tutu sa posvetom na grob iliti “spomenik palom junaku”:)

  PS Ovo s tutom samo je meni dozvoljeno jer je ovo moj blog:))

 22. BOV,,nemoj se ljutit’ što se ne slažem u jednom dijelu s tobom..

  to je ovo:
  “ali da ne grijesi covjek dusu ima po koji pa pise normalno da se covjek iznenadi”

  “Normalno” njihovo pisanje može zavarati drug i upravo takvo mišljenje zaista može čovjeka “iznenaditi” jer svi su oni normalno pisali i do 90-ih a onda se pokazalo da ne misle onako kako pišu..

 23. I ja otidjoh da vidim taj “forum” prekuce i ne kontam kakav je ono forum, sta je ono, kako se vi uopste snalazite tamo, ko da je napravljen krajem osamdesetih. A i ja ugledah ‘eroja postavljenog ko da je Aleksandar Makedonski, i reko ko li im je taj? hahah Cini mi se da je onaj sto je bio u vjestima skoro, ali nisam siguran.

  Sto se tice normalnog pisanja, uvjek ima normalnih ljudi, ali ti normalni ili ce stati na stranu neprijatelja, ili ih je tako malo da se statisticki i ne broje, sto je tuzno. Nemaju oni sanse da probiju kroz debele slojeve mitologije i nacionalizma.

 24. ANaselje pa nisam bas mislio na grijesenje duse hahah stari.Citao sam tamo jer su me neki podaci interesovali.
  I vjeruj mi oni u neznanju mnogo toga izlaprdaju tj dajuinformacija da nebi vjerovao.
  Ali opet ima par likova koji sasvim korektno pisu,ne nazivaju balijama,ne govore muslimanska vojska turci ovo, ono, vidis da su izgleda medju ostalim seronjama koji su se javljali u stvari ovi korektni samo ratovali.
  Korektno pisu a naravno o ratovanju i korektnosti strane na kojoj su bili nema potrebe da pisem.

 25. Ja znam da ces ti meni halaliti,i to sto je tvoj blog i tako to,ali posto ja tebe smatram svojim prijateljem,da li bih se ja mogao osjecati slobodno pa da posaljem pozdrav u tuti tom Miletu Mici,takodje u tuti ili moze ako treba i u najlon kesi :D:D Ko Trebevic mu bila laka crna zemlja…

  A onaj kreten,administrator je trenutno na privremenom radu u Kanadi,nije na Sokocu.
  I znas sta mu je najveca vuna? Kad mu spomenem kako smo mu u Dobrinji prvog rodjaka roknuli :D:D

 26. Chima,dobro mi reče za to virtualno groblje,plaho drug:)…al čitajući to nisam još stigao ni slova napisat:))

  ANaselje, ma možeš se osjećati slobodno,naravno:)
  Mogu i svi koji žele,nek bude brdo na njihovim spomenicima:))

  A može i moje učešće s istim i za tog adminovog rođaka:)
  Reda radi,zbog saradnje među nama,bivšim braniteljima iz različitih dijelova grada:))

 27. 1992 godine krece “deblokada” sarajeva.jedan od pravaca napada je iz otesa ka ilidži.naše jedinice probijaju prvu liniju ulaze u naselje pejton.dolaze do oš petar kocic bez gubitaka.na ilidzi rasulo.¸odjednom sa igmana artiljerija(necu reci cija i ne pretpostavljate v.k.)sve granate po našim borcima.ranjeni,mrtvi.vidi se odakle se ispaljuju granate.veza gori podbacujete gađate po našim ali ništa.granatiranje ne prestaje.povlacenje.komadant te jedinice odlazi na igman i pokusava da kazni odgovorne.armija je po strani dolazi z… sa svojom jedinicom.armija sve gleda iz hotela na velikom polju tenkovi sve je angazovano itd.itd ostalo je sve poznato.toliko o deblokadi sarajeva iz obruca

Komentariši